9 stycznia 2011

Placek jabłkowy na niepogodę/Apple pie for bad weather

Jaka jest pogoda za oknem każdy widzi. Choć w kalendarzu styczeń, pogoda raczej przypomina tą wczesnowiosenną - mokro, szaro i zupełnie nijako. Niestety taka aura sprawia, że i nasz poziom energii i zaangażowania spada. A że w czasie naszych przygotowań (o których w notce niżej) potrzebujemy mnóstwo zapału, musieliśmy się ratować.
Na ratunek przyszły niesamowicie pachnące, karminowe jabłka i przepis na placek z jabłkami Jamiego Olivera. Niezwykle kruche, pełne cytrynowego aromatu ciasto w połączeniu z miękkimi jabłkami z imbirem i cynamomen ukoi nawet największą zimową chandrę!

Placek jabłkowy (na podstawie Jamie Oliver w domu)

Ciasto kruche:
400 g mąki
70 g cukru 
200 g zimnego masła
skórka starta z jednej cytryny
2 jajka
łyżka mleka
Należy przesiać mąkę z cukrem na stolnicę (my połączyliśmy składniki w misce) i dodać masło, rozcierając składniki w palcach. Kiedy będzie miało konsystencję kruszonki (coś w stylu mokrego piasku) można dodać skórkę z cytryny, jajka i mleko i szybko zagnieść ciasto. Chodzi o to by ciasto nie wyrabiać zbyt długo bo po upieczeniu nie będzie kruche tylko gumowate (Jamie radzi nawet zmoczyć ręce zimną wodą). Po zagnieceniu ciasto musi trafić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Placek:
10 małych jabłek (u nas trochę mało - możecie dać spokojnie 12-14)
50 g masła
60 gram cukru (w przypadku mało słodkich jabłek warto dać więcej) 
1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
Najpierw musimy przygotować jabłka. Oczywiście obieramy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, wrzucamy jabłka i dodajemy imbir, dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Należy je rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Jednym wykładamy posmarowaną masłem formę do tarty (nasza miała 28 cm średnicy), drugi posłuży nam do przykrycia placka. Wystudzone jabłka należy przecedzić przez sito, i wyłożyć na ciasto, polać połową zachowanego soku. Teraz wystarczy już tylko posmarować brzegi ciasta rozmąconym jajkiem i nałożyć drugi placek, palcem mocno sklejając brzegi. Wierch ciasto trzeba jeszcze posmarować resztą jajka, posypać obficie cukrem i cynamonem. Piec ok godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In Poland, where we live, we are having horrible weather these days. Old, polluted snow melts making everything wet and looking awfully. It’s hard to imagine how bad it is! But the most horrible thing is that it makes us feel down and without energy. And energy is what we need most during the next weeks, because of our startup preparations. So we desperately needed help, we needed cake!
Firstly, delicious, red apples with a hint of ginger and cinnamon. Secondly, crusty pastry with a touch of lemon aroma. These two things gave us boost that we needed.
Apple pie (from Jamie Oliver at home)
Pastry dough:
400 g flour
70 g sugar
200 g cold butter
lemon zest from one lemon
2 eggs
tablespoon of milk
Sift the flour from a height onto a clean work surface and sift the sugar over the top. Using your hands, work the cubes of butter into the flour and sugar by rubbing your thumbs against your fingers until you end up with a fine, crumbly mixture. Now mix in lemon zest. Add the eggs and milk to the mixture and work it quickly together until you have a ball of dough. Pat it into a flat round, flour it lightly, wrap it in plastic wrap and put it into the refrigerator to rest for at least half an hour.
Pie:
50g butter, plus extra for greasing
100g sugar, plus extra for sprinkling
10 small apples cored, peeled and each cut into 16 wedges
1 tablespoon ginger
1 egg, beaten
1/2 teaspoon ground cinnamon
Put the butter and sugar into a saucepan and, when the butter has melted, add the cored, peeled and cut into wedges apples and ginger. Slowly cook for 15 minutes with a lid on.
Meanwhile, remove your pastry from the fridge. Dust your work surface with flour, cut the pastry in half and, using a floured rolling pin, roll one of the pieces out until it’s just under 1cm thick. Butter a shallow 26cm pie dish and line with the pastry, trimming off any excess round the edges. Tip the cooled apples into a sieve, reserving all the juices, then put the fruit into the lined pie dish so you have a mound in the middle. Spoon over half the reserved juices. Brush the edge of the pastry with beaten egg. Roll out the second piece of pastry, just as you did the first, and lay it over the top of the pie. Trim the edges as before and crimp them together with your fingers. Brush the top of the pie with the rest of the beaten egg, sprinkle generously with sugar and the cinnamon, and make a couple of slashes in the top of the pastry. Place the pie on a baking tray and put into preheated oven for 55 to 60 minutes, until golden brown and crisp.




Brak komentarzy: